Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2011 19:58 - Руските воени анализатори признават,че САЩ имат пълно превъзходство по вода
Автор: bolimefara Категория: Новини   
Прочетен: 5220 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 03.12.2011 20:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В отбранителната способност на Русия от гледна точка възможността за противопоставяне на американската система за противоракетна отбрана /ПРО/ беше открита сериозна празнота.

Експерти отбелязват, че елементите на тази система, разположени в европейски страни, не могат да „достигнат“ до всички руски ракети. Това обаче могат да направят американските кораби, които могат да „улавят“ ракети както в арктическите води, така и край своите брегове.
Руските ВМС няма какво да противопоставят на американския флот от тази гледна точка.image

И новият род войски – Въздушно-космическите, на които руският президент Дмитрий Медведев възлага надежди, няма да успее да помогне, пише NEWSru.

Миналата седмица руският върховен главнокомандващ Медведев се оплака в телевизионно обръщение по повод плановете на НАТО за разполагане на елементи на системата за ПРО, че САЩ не отчитат тревогите на Русия и обеща ответни мерки.

Не всички обаче в Русия възприеха изявлението на Медведев с ентусиазъм. Някои го обвиниха в предизборен популизъм, казват, че предложените от него мерки за сдържане на ПРО са неадекватни. И дори са недостатъчни: новите Въздушно-космически войски няма да да помогнат – Русия не е защитена от ПРО по вода.

В отговор на разполагането на системата ЕвроПРО Медведев посочи следните мерки: включване в бойния състав на радиолокационната станция от системата за предупреждение за ракетно нападение в Калининград, засилване прикритието на обектите на стратегическите ядрени сили.

Медведев предложи и да се обмисли възможността от разрушаване при необходимост на информационните системи на ПРО /тоест водене на кибервойна/ и заяви, че е възможно Русия да се оттегли от Договора за стратегическите нападателни оръжия-3.

Като елемент на противодействието на ЕвроПРО беше посочено развитието на войските от Въздушно-космическата отбрана. Вчера новият вид войски застъпи на бойно дежурство.

Изявлението на Путин обаче не предизвика паника на Запад – не беше съобщено за никакви промени в плановете на САЩ за ЕвроПРО.

В Русия обаче позицията на Медведев беше подложена на критика.

Александър Храмчихин, зам.-директор на института по политически и военен анализ, е съгласен с критиките, като освен това посочва още една „пробойна“ в руския отговор на ПРО: мерките се предприемат там, където Русия не е заплашена от ПРО.

„Ако руските стратегически ядрени сили може да са заплашени от някакъв елемент от американската ПРО, то това е изключително морският. По земя американците дори от Полша /за Румъния да не говорим/, не могат да свалят нашите междуконтинентални балистични ракети, тъй като засега не е по силите на Вашингтон да отмени законите на физиката. Но крайцерите и разрушителите от системата Aegis могат да навлизат в арктическите морета“, пише експертът в „Независимое военное обозрение“.

В изявлението на Медведев нямаше и дума за укрепване на отбранителната способност на Русия по линията на ВМФ. „Или нашето военно-политическо ръководство има меко казано големи проблеми със стратегическото мнение. Или цялата истерия около ПРО има чисто политически характер и е насочена единствено за вътрешна употреба. Или руският ВМФ е в такова състояние, че не може да участва в никакво париране на дадената заплаха“, посочва експертът.




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. 0307 - Следете всичко и тогава пишете.
04.12.2011 10:12
Россия начала строительство АПЛ типа «Борей-А». Всички ли в тази колония сте американофили.Вярно,че в някои сектори Русия изостава.Но.
цитирай
2. анонимен - ...
05.12.2011 01:55
по скоро сме реалисти...щом Руски военни анализатори признават някой слабости...не виждам къде е спора...
цитирай
3. dimitak - Какво значение има
09.12.2011 13:59
дали Русия или Щатите ще загинат първи или втори? По-важното е, че светът ще се обезлюди от безумието на капитала. Ще останат на земята само хлебарки и плъховете от дълбоките шахти.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bolimefara
Категория: Новини
Прочетен: 209181
Постинги: 82
Коментари: 78
Гласове: 75
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930