Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2011 19:45 - НАТО:"Нека и Русия си направят ПРО но да не се бъркат в нашето"
Автор: bolimefara Категория: Новини   
Прочетен: 1115 Коментари: 1 Гласове:
1



Русия и НАТО трябва да изградят две отделни системи за противоракетна отбрана (ПРО) с една обща цел. Това заявява генералният секретар на Алианса Андерс Фог Расмусен в статия, която публикува днес руският вестник "Комерсант".

Расмусен припомня днешната "сериозна и нарастваща заплаха от ракетно нападение". Над 30 държави развиват авангардни ракетни технологии и някои вече притежават балистични ракети, способни да носят и обикновени бойни глави, и оръжие за масово унищожение, изтъква той.
"В момента може да възприемаме заплахата по различен начин, но и Русия може да бъде застрашена от атака с използване на балистични ракети. Затова има смисъл да си сътрудничим в ПРО и да създаваме две отделни системи, които да имат една обща цел. Това има смисъл от практическа, военна и политическа гледна точка. Това ще покаже веднъж завинаги, че можем да градим сигурността заедно, а не един срещу друг", обяснява генералният секретар на НАТО.

"Държавите членки и НАТО като цяло направиха три практически предложения, за да разсеят руските тревоги. Предложихме прозрачност относно програмите за ПРО чрез размени в съвета Русия-НАТО, който е форум за политически диалог по всички въпроси и поканихме руски експерти да наблюдават и анализират изпитанията на системата за ПРО.

Второ, предложихме през 2012 г. общи учения на Русия и НАТО в сферата на тактическата противоракетна отбрана. И трето, предложихме създаването на два общи центъра за ПРО: един за размяна на данни и друг - за съдействие в планирането. Тези предложения сочат, че се отнасяме сериозно към сътрудничеството с Русия", отбелязва Расмусен.

Русия заяви, че й са необходими правни гаранции, че ПРО на НАТО не представлява заплаха за нея. Всъщност обаче НАТО и Русия се споразумяха да се въздържат от заплахи със сила или използване на сила един срещу друг още през 1997 г., когато сключиха Основополагащия акт за отношенията помежду им, припомня генералният секретар на пакта.

"Така че гаранции има вече от над десет години. И най-добрият начин да бъдат развивани е общата дейност", заключава той.

Някои от скорошните изявления на руския президент Дмитрий Медведев по въпроса за ПРО издават според Расмусен "принципно невярно разбиране на системата".

Русия споменава, че ще разположи ракети в райони, граничещи с Алианса - това обаче е "риторика от миналото". Тя е в разрез със стратегическите отношения, които се разбраха да градят НАТО и Русия, посочва авторът.

"Радвам се обаче, че президентът Медведев не затвори вратата за по-нататъшен диалог с НАТО за ПРО. Ще продължим този диалог с Руската федерация - и НАТО не затваря вратите", уверява генералният секретар.

"Сътрудничеството в сферата на ПРО може радикално да промени начина, по който НАТО и Русия гледат един на друг. Потенциално то би могло да промени общото положение на нещата. То ще позволи да бъдат преодолени новите заплахи и старите подозрения. Повече сътрудничество означава повече сигурност за всички. През 21
век конфронтацията не е избор. Единственият реален избор е  сътрудничеството", добавя Андерс Фог Расмусен в "Комерсант".



Гласувай:
1



1. анонимен - Крутой Женский форум
23.10.2012 22:22
Пользователи форума <a href="http://forum.justlady.ru/index.php?showtopic=941">здесь</a> расскажут о лучших новинках и трендах из мира красоты и моды, помогут выбрать собственный индивидуальный стиль, поделятся секретами молодости и здоровья. http://www.justlady.ru – это крупнейший в Рунете женский форум, где ежедневно обсуждаются более 100 000 тем. Наш форум дарит уникальную возможность поделиться своими проблемами и радостями, откровенно поговорить о сокровенном, спросить совета и рассказать о своем опыте, пообщаться со старыми друзьями и приобрести новых.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bolimefara
Категория: Новини
Прочетен: 209149
Постинги: 82
Коментари: 78
Гласове: 75
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930